Het is zaterdagochtend 11 december, terwijl Rotterdam langzaam weer ontwaakt, worden rond 8 uur de giraffen in Blijdorp ruw gewekt uit hun slaap door een hoge, schelle fluit: de SSN Kerstexpres komt langzaam voorbij gestoomd onderweg naar het station. De kerstexpres wordt getrokken door stoomlocomotief 23 023. Die staat op dat moment al ruim een dag onder stoom en is door vrijwilligers van de Stoom Stichting Nederland gepoetst, gesmeerd en voorzien van ruim 8000 kilo  kolen en 31 000 liter water!

Foto: Ton Machielse

Deze majestueuze stoomlocomotief voert ons vandaag via Rotterdam, Gouda en Utrecht Centraal naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Achter de locomotief uit 1952 hangen diverse rijtuigen zoals onze authentieke Belgische K1 rijtuigen uit de jaren 30, comfortabele BM rijtuigen uit de jaren 50 en ons ‘Mitropa’ restauratierijtuig.

 

Al stomend komt de trein langzaam het station binnen gerold en stopt keurig voor het sein. De deuren gaan open en de vroege reizigers worden verwelkomd door de kerstman die speciaal voor deze gelegenheid de Noordpool heeft verlaten om ons te vergezellen op onze eigen `Polar Expres´….

 

 

Terwijl u plaatsneemt in de stijlvolle coupés rijdt de locomotief naar de andere kant van de trein, gereed voor de reis naar de Rijnstad. De stoomverwarming wordt weer aangekoppeld, de stoker gooit nog een paar scheppen kolen op het vuur en de machinist neemt de koffie aan voor de locbemanning, ook zij zijn klaar voor vertrek!

 

Het sein springt op groen en de vertreklamp op het perron gaat branden, de conducteur fluit, heft zijn spiegelei en langzaam zet de trein zich al sissend in beweging. Oude tijden herleven! Als afscheid aan haar thuisbasis galmt langzaam de fluit door het centrum van Rotterdam, vroege NS reizigers in verwarring achterlatend….

 

Met een grote witte stoompluim trekt ze langs de weilanden bij Nieuwerkerk en na het beklimmen van de brug bij Gouda rolt de trein het station binnen. Daar aangekomen zwaaien de deuren open en worden de reizigers weer hartelijk verwelkomd, en richting hun plaats geholpen.

 

De conducteur fluit en we vertrekken weer, op naar het volgende station: Utrecht Centraal!

 

Onderweg daarheen hebben de eerste groep reizigers hun zitplaats verlaten voor een plekje in het ‘Mitropa’ restauratie rijtuig en genieten van een warme bak koffie, thee of misschien wel lekkere chocomel met slagroom. De reizigers die zijn blijven zitten worden op hun wenken bediend door de minibar die u gezellig op komt zoeken bij uw zitplaats. En wie weet komt de kerstman of zijn kerstelfje zelfs langs!

 

 

 

Na de korte stop in Utrecht waar onze laatste reizigers instappen klinkt nog één keer het vertreksignaal van de conducteur en vertrekt de SSN Kerstexpres naar station Arnhem! We betreden de Rhijnspoorweg. Oorspronkelijk is deze aangelegd in breedspoor, maar in 1855 omgebouwd tot normaalspoor. Daarmee werd dit één van de belangrijkste schakels in het Nederlandse spoornet’

 

Terwijl u het landschap langzaam voorbij ziet glijden is de bemanning op de locomotief druk bezig: De machinist staat dik ingepakt naar de seinen te kijken en brengt ons in sneltreinvaart naar onze eindbestemming. De stoker is hard aan het werk om de aan de wensen van de machine te voldoen. Elke paar minuten wordt er een rondje van het zwarte goud op het rooster gegooid en het nodige water in de ketel gepompt, terwijl Arnhem met rasse schreden nadert.

 

In Arnhem aangekomen nemen we afscheid van de locomotief en haar bemanning en verlaten we de trein en het station naar de noordzijde waar diverse historische autobussen van stichting Romeo klaarstaan om u naar het Openluchtmuseum te brengen.

 

Het Openluchtmuseum wordt begin december omgetoverd in winterse sferen. Het park is voorzien van sfeervolle kerstverlichting, er is een gezellige ijsbaan en op de dag dat wij het museum gaan bezoeken is er zelfs een heuse markt met daarnaast nog een verzameling oude voertuigen.

Voor het evenement gelden de dan geldende Coronatoegangsregels, voor nu gaan wij ervan uit dat wij nog steeds met corona toegangsbewijs gaan werken:

Onder “corona toegangsbewijs” wordt verstaan – corona app op uw mobiele telefoon – of een inentingsbewijs (brief van GGD/huisarts of gele boekje) plus identiteitsbewijs -of een doktersattest waaruit blijkt dat u genezen bent van corona plus identiteitsbewijs -of een geldig negatief testresultaat m.b.t. corona plus identiteitsbewijs.

Op het Zaanse Plein is een wintermarkt waar je de oplossingen vindt voor allerlei hardnekkige winterkwaaltjes. Neem een kijkje bij de kruidentent, de klompenmaker of bij de griendwerkershut. Bij een wintermarkt hoort natuurlijk een kermis! Luister naar muziek of draai een rondje in de gezellig verlichte draaimolen.

 

Heb je ondertussen honger gekregen? Ook daarvoor kun je terecht op het sfeervolle Zaanse Plein. Bestel een portie poffertjes of haal een lekker broodje in de bakkerij. Nog een kerstcadeautje nodig? Er is voor ieder wat wils!

 

Voor kinderen is er ook genoeg te doen: ze kunnen een tramles volgen, zien hoe een wiel of zelfs  papier wordt gemaakt en nog veel meer. Er zijn witte wieven gesignaleerd in het museumpark. Durven ze het witte vievenpad te betreden…?

Aan het einde van de dag vertrekken we weer met bussen naar het station waar onze locomotief klaar staat voor vertrek naar huis. Terwijl u zich waande in oude winterse tijden is onze stoomlocomotief gekeerd, gesmeerd en voorzien van een nieuwe voorraad water en staat klaar voor vertrek naar huis! We rijden terug naar Utrecht waar de eerste reizigers uitstappen en zo volgen even later ook station Gouda en Rotterdam Centraal waar we rond 19:00 weer aan hopen te komen. De net gekalmeerde giraffen worden voor de laatste keer dit jaar opgeschrikt door de stoomfluit terwijl de reizigers terugkijken op een geslaagde reis terug in de tijd.

 

 

Het tarief voor deze bijzondere kersttijdreis bedraagt slechts €79,00, voor kinderen €39,00 en donateurs €10,00 korting. Dit is inclusief busvervoer en toegang tot het openluchtmuseum. U kunt hier boeken: https://www.stoomstichting.nl/product/ssn-kerstexpres/

 

Hieronder ziet u een korte impressie van voorgaande jaren:

 

 

 

Videospeler